MIMPI KE BINTANG TV2

Di Sepanjang Riwayat Omar Hashim Omara

Isnin, Disember 28, 2009

Ahmad Hj. Hassan Dulu dan Ahmadi Hassan KiniKami bersahabat memang dah lama. Dari tahun 1973 ketika usia saya 19 tahun hinggalah sekarang. Nama asalnya Ahmad Hj. Hassan berasal dari Padang Menora, Jarak, Seberang Perai. Seorang pelakon teater dan penulis di zaman mudanya. Kemudian merantau ke Ibu Kota Kuala Lumpur untuk mencuba nasib mencari rezeki, akhirnya dengan bantuan sahabat karibnya Ariff Shah orang Bukit Mertajam yang mula bertugas di bidang penyiaran, Ahmadi telah berjaya diterima bekerja di RTM (Ketika itu di Bahagian Pembangunan Radio Malaysia) di Angkasapuri Kuala Lumpur.
Watak Pak Chat dalam siri drama yang paling popular ketika itu 'Fajar Di Bumi Permata' telah menaikkan nama Ahmad Hj. Hassan. Beliau mula berjinak-jinak menyanyi terutamanya lagu-lagu hindustan dan pernah muncul dalam rancangan radio siaran Tamil iaitu 'Kalapaddam' dan lain-lain lagi. Dalam tahun 1973 ketika saya berbual-bual dengan M. Shariff yang merupakan penyanyi, pemuzik dan penerbit piring hitam, kami bercakap mengenainya yang juga turut diminati oleh M. Shariff kerana lakonan dalam watak 'Pak Chat' di radio.
Tidak lama selepas itu, ketika saya berkunjung ke bilik sewa M. Shariff (yang masih bujang masa itu) di No. 40, Wisma Belia, Kuala Lumpur, M. Shariff beritahu saya yang dia telah memberi tawaran kepada Ahmad Hj. Hassan untuk merakamkan lagu-lagu ke piring hitam melalui label terbitannya M. Shariff Scope. Saya juga turut diperdengarkan lagu-lagu pertama Ahmad yang telah menggunakan nama sebagai Ahmadi Hassan dalam keluaran terbaru ini. Saya kata "Aiii... macam suara Shariff?". M. Shariff ketawa kerana dia suka dengan suara Ahmadi ini.
Awal tahun 1974 bermulalah sejarah Ahmadi Hassan di bidang seni suara. Lagu-lagunya Sudah Suratan dan Pesan Ayah berkumandang di radio-radio RTM. Saya dapat percuma piring hitam dari M. Shariff.
Kini..... saya sempat merakamkan gambar terbaru saya dengan Ahmadi dalam satu pertemuan baru-baru ini di Permatang Pauh ketika Ahmadi pulang berehat di Kampungnya Padang Menora, Jarak, Seberang Perai. Lihatlah perbezaan wajah dulu dan sekarang.....

2 ulasan:

  1. wah mamu! banyak beza betul..

    mamu la berbeza, pakcik yg belah kiri tu macam sama ja dari dulu sampai sekarang..

    lama tak mai ziarah blog mamu!

    BalasPadam
  2. betul luth..... rasa rasanya nak balik semula ke zaman dulu.....

    BalasPadam