MIMPI KE BINTANG TV2

Di Sepanjang Riwayat Omar Hashim Omara

Rabu, November 02, 2011

Kenangan di Sekolah Dato' Onn Butterworth 1967 - 1971

Persatuan Agama Islam atau ringkasannya BADAI (Badan Dakwah Agama Islam Sekolah Dato' Onn)
 1967 hingga 1971 bersekolah menengah di Sekolah Dato' Onn Bagan Ajam Butterworth. 1967 Tingkatan 1, guru kelas Cikgu Bibi Azizah. Tingkatan 2 Cikgu Kassim. Tingkatan 3 Cikgu Abdullah Abdul Rahman. Tingkatan 4 dan 5.... (buat masa ni tak ingat).

Tingkatan 4 dan 5 jadi pengawas. Kena pakai tali leher dan seluar panjang warna putih. Aktif dalam penulisan, tahun 1971 masa tingkatan 5 hantar lebih 100 sajak untuk diterbitkan dalam Majalah Sekolah, 10% daripadanya mendapat tempat dan disiarkan.


 Masa tingkatan 5 juga mula hantar karya-karya kepada  penerbitan luar dan pernah tersiar. Antaranya 2 buah sajak tulisan saya disiarkan dan dideklamasikan di Tv RTM dalam rancangan Majalah Tv. Selain itu pernah juga mendapat tempat di akhbar Utusan Pelajar.

Pernah terlibat dalam boria sekolah. Main alat muzik 'tamborin' dalam kumpulan boria sekolah. Pernah menang peringkat Negeri Pulau Pinang.

Antara nama-nama guru besar dan guru yang masih saya ingat hingga sekarang ialah; Abu Hassan Abdul Rahman, Mustaffa Mahmud, Ali, Abdullah Abdul Rahman, Md. Noor Ayub, Ghazali, Shuib, Zaharah, Zarina, Sri Nusa Ahmad, Kassim, Rahim, Lee Ah Bah, Noordin, Bibi Azizah serta sukarelawan Indonesia Sunardi dan Harijono dan sukarelawan Amerika Gene Coleman (kalau tak silap ejaannya) dan ramai lagi yang terlupa nama mereka.

Baru baru ini pada 5 September 2011, saya temui semula rakan sekelas melalui Facebook iaitu Shaari Bahit yang bertugas di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Kami berdua pergi semula ke Sekolah Dato' Onn bersama anaknya Farid dan bergambar di tepi sebatang pokok yang membawa kenangan kepada kami berdua semasa menunggu kereta sewa pulang dari sekolah setiap hari. Alhamdullilah, pokok ini masih ada lagi hingga waktu kami menemuinya semula setelah 37 tahun lalu.

Sedang buat praktikal Sains Kimia dibawah pimpinan Cikgu Sunardi dari Indonesia di makmal. Saya kat belakang (sedang tunduk).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan