MIMPI KE BINTANG TV2

Di Sepanjang Riwayat Omar Hashim Omara

Isnin, November 16, 2009

Membantu Pengambaran Tari Tradisi - Boria Untuk Tv
Membantu produksi Tari Tradisi 'BORIA' untuk penerbitan Tv. Pengambaran pertama pada bulan September lalu dan terakhir Pertengahan November baru-baru ini. Alhamdullilah, walaupun berada dalam musim hujan, tapi cuaca sepanjang pengambaran cerah tanpa sebarang masalah. Pengambaran di Sekitar Pulau Pinang dan Seberang Perai.

Selain dari persembahan boria, rakaman juga dibuat di Studio Md. Din As-Salam persembahan 'live' oleh Kumpulan GALAPAGOS bermain alat muzik sambil menyampaikan sebuah lagu boria ciptaan baru Md. Din As-Salam bertajuk 'Boria Jom Pusing'.

Terima kasih kepada semua yang terlibat membantu dalam menjayakan pengambaran ini. Ahli-ahli Boria Klasik, Pulau Pinang pimpinan saya dan Ketua (Mustaffa Ishak) serta ahli-ahli Kumpulan Boria Gema Permata, Bandar Perda, Seberang Perai dengan 'boria moden'nya. Tidak ketinggalan juga Puan Zaini dari Kumpulan Boria Budayasari Pulau Pinang bersama sailor-sailor borianya. Pengarah Arkib Negara Malaysia Pulau Pinang, Pengarah JABATAN KEBUDAYAAN & KESENIAN NEGARA. JKKN Negeri Pulau Pinang. Juga terima kasih kepada penerbit dan kru-kru yang banyak membantu.

Terima kasih juga kepada Pemimpin Boria Kepala Batas Shamsuddin bersama-sama anggota mereka yang juga turut bersama. Tidak lupa, Chik, Bakar Panjang, Yusof M. Hashim, Shimi, Md. Din As-Salam, Dj dan penerbit Mutiara FM, YY, Rohim (Arkib Negara) dan semua yang terlibat menjayakannya.
Semoga seni warisan boria terus terpelihara. Gambar-Gambar semasa pengambaran dibuat di Sekitar Pulau Pinang dan Seberang Perai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan